Alışveriş Sepetim

HOMO ACADEMİCUS

Homo Academicus

9786053995142

Pierre Bourdieu

Mart 2024 - 300 Syf.

Etiket Fiyatı : 290.00 ₺

Stokta

KİTAP HAKKINDA: “Uzak tropikal diyarlarda egzotik bir büyünün güven veren muskalarını aramak yerine, yerli büyücülükle ve onun fetişleriyle alakadar olmayı göze alan acemi büyücü, kışkırttığı şiddetin kendi aleyhine dönmesine de hazırlıklı olmalıdır.”

 

Fransız sosyolog Pierre Bourdieu Homo Academicus’ta, kışkırttığı şiddetin kendi aleyhine dönmesini göze alarak, Fransa’da akademik alanın dönüşümünü, otonomisini ve heteronomisini tartışıyor. Bunu yaparken, fakülteler arası hiyerarşiyi ve üniversite sistemi içinde bir dönüm noktası olan 68 Krizi'ni merkeze alıyor. Aynı zamanda bu akademik alanın sınırları içinde habitusu, edinilmiş ya da tevarüs etmiş sermaye türleri dahilinde konum alışı ve stratejileriyle Homo Academicus’un bütüncül bir portresini çiziyor. Bilgi üretim sürecini ve bilgi üreticilerini tarihsel ve toplumsal koşullardan azade ele alan büyüyü bozarak, failleri kendi toplumsal konumlarından hareketle inceleyen eser, günümüzde üniversitenin dönüşümünü anlamak için kilit bir önem taşıyor.

Nazlı Ökten, Arzu Nilay Kocasu ve Eren Gülbey’in özenli çevirisiyle yayınlanan bu Türkçe baskıda, Bourdieu akademik dünyanın bir projeksiyonunu ortaya koyuyor. Akademik alandaki geçmiş ve bugün olan tüm tartışmaları göz önüne aldığımızda, Homo Academicus her daim güncelliğini koruyor.

 

YAZAR HAKKINDA: Pierre Bourdieu: 20. yüzyılın en etkili sosyologlarından biri olan Pierre Bourdieu (1930-2002), École Normale Supérieure’deki felsefe eğitiminin ardından, 2 yıl süren zorunlu askerlik görevini Cezayir’de yerine getirdi. İlk eserleri Cezayir’in Kabiliye bölgesindeki etnoloji çalışmalarından oluşan düşünür, toplumsal sorunlara müdahil bir bilim anlayışını savundu. Bu çerçevede 1975 yılında Actes de la Recherche en Sciences Sociales isimli dergiyi ve 1995 yılında ise Raisons d’Agir yayınevini kurdu. Collège de France kürsüsünde verdiği dersler daha sonra kitaplaştırılan yazarın ayrıca “Sosyoloji bir dövüş sporudur” [Sociologie est un sport de combat] başlıklı bir belgeseli bulunmaktadır. Çok sayıda eseri Türkçeye çevrilen yazarın en önemli eserleri arasında şu çalışmalar sayılabilir: Bir Pratik Teorisi İçin Taslak (İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları, 2018); Karşı Ateşler I-II (Sel, 2017-2018); Akademik Aklın Eleştirisi (Metis, 2016); Sosyoloji Meseleleri (Heretik, 2016); Ayrım: Beğeni Yargısının Toplumsal Eleştirisi (Heretik, 2015); Dünyanın Sefaleti (Heretik, 2015); Yeniden Üretim: Eğitim Sistemine İlişkin Bir Teorinin İlkeleri (Jean-Claude Passeron ile, Heretik, 2015); Devlet Üzerine: Collège de France Dersleri (1989-1992) (İletişim, 2015); Eril Tahakküm (Bağlam, 2014); Sanat Sevdası (Alain Darbel ile, Metis, 2011); Vârisler: Öğrenciler ve Kültür (Heretik, 2014); Bekârlar Balosu (Dost, 2010); Düşünümsel Bir Antropoloji İçin Cevaplar (Loïc Wacquant ile, İletişim, 2003); Pratik Nedenler (Kesit, 1995).