Alışveriş Sepetim

MENLO PARK BÜYÜCÜSÜ EDİSON MODERN DÜNYAYI NASIL İCAT ETTİ

Menlo Park Büyücüsü Edison Modern Dünyayı Nasıl İcat Etti

9786053995609

Randall Stross

Mart 2024 - 336 Syf.

Etiket Fiyatı : 320.00 ₺

Stokta

Edison elbette bir dehaydı. Ancak Stross bu eserinde Edison’un icatlarında asistanlarının ve rakiplerinin katkılarının ne kadar olduğunu ortaya koyarken, başarısızlığını ve insani yanlarını da ele alır..

Randall Stross, kaleme aldığı bu eleştirel Edison biyografisinde, şöhretin zirvesindeki “icadın Napolyon’u”ndan şöyle bahseder: Thomas Alva Edison, elektrik ışığının, elektrik enerjisinin koruyucu azizi, Kablolu Dünya’nın büyükbabası, iPod Ulusu’nun büyük büyükbabasıdır. Düğmeye basan kişidir. Edison’dan öncesi karanlıktır. Edison’dan sonrası medyaya doymuş modernlik.

Doğrusunu söylemek gerekirse pek de öyle değil. Edison, 1878’de fonografın halka açık ilk gösterimiyle başlayan, akkor ışık ve ilk sinema kameralarının geliştirilmesini takip eden ve halkın bir kısmı tarafından neredeyse “istediği her şeyi icat edebilen” bir yarı tanrı olarak resmedilmiştir. Okulda bize öğretilen kahramanlıklarla dolu hayat hikâyesinin sınırlı yönleri vardır, bunların başında da kritik roller oynamış diğer mucitlerin (sadece Edison’un yetenekli asistanlarının değil, yetkin rakiplerinin de) bu hikâyede yer almaması gelir. Menlo Park Büyücüsü’nde Edison’un tüm icatlarının yanında pek de ele alınmayan bir icadından daha bahsedilir: Kendi şöhreti. Edison elbette bir dehaydı. Ancak Stross bu eserinde Edison’un icatlarında asistanlarının ve rakiplerinin katkılarının ne kadar olduğunu ortaya koyarken, başarısızlığını ve insani yanlarını da ele alır.

 

YAZAR HAKKINDA: Amerikalı tarihçi Randall Stross (d. 1954), teknoloji, iş dünyası ve toplum üzerine çalışmalarıyla tanınıyor. Topeka (Kansas) ve Denver’da (Colorado) büyüyen Stross, Macalaster Koleji’nden 1976’da mezun oldu. Üniversite eğitimi sırasında ileride modern Çin tarihinde uzmanlaşmak istediği için Tayvan’a giderek Mandarin dilini öğrendi. Ardından Stanford Üniversitesi’nden modern Doğu Asya tarihi üzerine 1978’de yüksek lisans ve 1982’de doktora derecelerini aldı. Zamanla teknoloji dünyasına ve bu alandaki gelişmelere yoğunlaştı. Akademik çalışmalarına ek olarak The New Republic, U.S. News & World Report ve Fortune gibi popüler yayınlara yazılarıyla katkıda bulundu. 2004-2013 yılları arasında New York Times gazetesinde teknoloji dünyası üzerine “Digital Domain” başlığıyla köşe yazıları kaleme aldı. Silikon Vadisi, girişimcilik ve teknoloji konularındaki kitapları: Steve Jobs and the NeXT Big Thing (1993), The Microsoft Way: The Real Story of How the Company Outsmarts Its Competition (1996), eBoys: The First Inside Account of Venture Capitalists at Work (2000), Menlo Park Büyücüsü: Edison Modern Dünyayı Nasıl İcat Etti? (2007), Planet Google: One Company’s Audacious Plan to Organize Everything We Know (2008), The Launch Pad: Inside Y Combinator, Silicon Valley’s Most Exclusive School for Startups (2012). Stross ayrıca Technology and Society in Twentieth-Century America’nın (1989) derleyicisidir. Uzun yıllar San Jose Eyalet Üniversitesi’nde çalıştı, ayrıca misafir öğretim üyesi olarak Stanford Üniversitesi’nde bulundu. Son kitabı A Practical Education: Why Liberal Arts Majors Make Great Employees (2017) bu üniversitenin beşeri bilimler mezunlarının Silikon Vadisi’ndeki kariyerleri üzerinedir. Stross, ailesiyle Burlingame’de (California) yaşıyor.