Bu küçük rehber diğerlerine benzemiyor, sevgili okur. Çünkü şehrini hiç bırakmayan Umur Talu, her sokağa kendinden bir parça yerleştirerek Cadde-i Kebir’i arşınlıyor. Zaman zaman başkaları da eşlik ediyor ona; yazarlar, şairler, bazen yalnızca kitaplar, en çok kitaplar, filmler. Ama bu bir anı kitabı da değil. Bir semtin zamanlar boyunca dönüşümünün, değişiminin, insanlara ayak uydurma serüveninin öyküsü. Büyük bir Beyoğlu kitaplığı. Edebiyatın, edepsizliğin, avare gezenlerin kokusunu taşıyan zarif bir kaos.
Kitabın sayfaları arasında Eftalikos’ta Sait Faik’e rastlayacaksınız. Park Otel’de Yahya Kemal olacak. Nazım Hikmet ilk şiirini yazacak, Cemal Süreya bir şiir daha okuyacak. Yusuf Atılgan yürürken Aylak Adam’a rastlayacak! Bihter ile Zavallı Necdet aynı yerden alışveriş yaparken belki oralarda bir yerlerde eğlence peşindedir Behlül... Satırların arasında, belki defalarca geldiğiniz belki de hiç görmediğiniz Beyoğlu’nun çapkın, yılgın, ayyaş, serseri, entelektüel, zıpkın, hayalperest ve bohem yüzleri sizinle arşınlayacak caddeyi.
Yazar hakkında:
Umur Talu, 1957 İstanbul doğumlu. Annesi Güzin Talu, babası gazeteci-yazar-spiker Muvakkar Ekrem Talu’dur. İlk, orta ve liseyi Galatasaray Lisesi’nde yatılı okudu. 1980’de Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi bölümünden mezun oldu. Üniversite süresince Türk-İş’e bağlı Demiryolu Sendikası’nda araştırma-eğitim uzmanı ve T.C. Marmara ve Boğazlar Belediyeler Birliği’nde Uluslararası İktisadi Girişimler Sekreteryası sorumlusu olarak çalıştı.
Üniversiteden hemen sonra Kasım 1980’de Günaydın gazetesinde başladığı gazeteciliğe Güneş, Cumhuriyet, Milliyet, Hürriyet, tekrar Milliyet, Star, Sabah, Habertürk’te devam etti. Birkaç dönem Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu üyeliğine seçildi. Medyakronik, Gazete Duvar gibi çok sayıda web sitesi ile dergide makaleleri yer aldı. İstanbul Üniversitesi, Bilgi Üniversitesi ve Bahçeşehir Üniversitesi İletişim fakültelerinde ders verdi. Türkiye medyasında ilk “ombud- smanlık” kurumunun kurulmasını sağladı.
1998’de Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ni hazırladı. Çalışmaları Türkiye Basın Özgürlüğü Ödülü, iki kez Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Köşe Yazısı Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Ödülü başta olmak üzere, çeşitli mesleki ödüllere değer görüldü.
Aynı yıl, üç farklı gazetecilik örgütünden köşe yazarı ödülü aldı. Bodrum: Yüzyıllık Yolculuk, Kadınımızın Hatıra Defteri, Vicdanımızın Hatıra Defteri, Cumhuriyetimizin İlk Durağı, Tarladan Okula Bir Damla Daha gibi belgesellerde metin yazarlığı yaptı, son üçünün çekimlerinde bulundu. Sosyal Demokrasi, “Fransa” Bölümü (Turhan), Uçuran Bey Postanesi (Milliyet), Dipsiz Medya (İletişim), Bedelli Gazetecilik (Everest), Senin Adın Corona Olsun (Literatür) kitapları yayımlandı. Keynes kitabının (O. E. Moggridge, Afa Yay.) çevirisini yaptı. Hâlen T24’te yazıyor.
Yazarın Diğer Kitapları
-
-
Ezilenlerin Tiyatrosu ve Diğer Politik Poetikalar
Habitus Yayınları
Augusto Boal
Special Price 300,00 ₺
-
-
-
-
-
-
Sözcüklerim Sınır Tanımaz Yabancılığım Gibi
Yitik Ülke Yayınları
Mischa Andriessen
Special Price 170,00 ₺
-
-
SON İNCELEDİKLERİM
-
-
Ezilenlerin Tiyatrosu ve Diğer Politik Poetikalar
Habitus Yayınları
Augusto Boal
Special Price 300,00 ₺
-
-
-
-
-
-
Sözcüklerim Sınır Tanımaz Yabancılığım Gibi
Yitik Ülke Yayınları
Mischa Andriessen
Special Price 170,00 ₺