Yirmi yıl kadar önce Avustralyalı filozof David Chalmers zor problemi şöyle dile getirmişti: “Niçin ve nasıl bilincim var?” Günlük yaşamda pek farkında değiliz ama her sabah uyandığımızda kafatasımızın içinde inanılmaz bir doğa olayı meydana gelir ve beynimizin nöral faaliyetleriyle birlikte dünya ve ben yaşantımız yeniden kurulur. Peki ama beynin nöral faaliyetleriyle birlikte ortaya çıkan bu fenomen dünyası nedir? Gizemli ya da edebi bir soru olarak değil, sahiden nedir bilinç?
Bilim açısından bilinç tam bir sürprizdir. Çünkü bilinçli olmamızı gerektiren hiçbir doğa yasası bilmiyoruz. Bir bakıma bilinçsiz biyolojik robotlar, “zombi”ler olmamız daha makul, daha açıklanabilir bir durumdur.
“Zor problem” insan aklının çözemeyeceği kadar zor bir problem mi? “Nesnel” inceleme yöntemlerine dayanan bilim “öznel” bilinç sorununu asla çözemeyecek mi? Belki. Ama konunun çok çekici olduğu da açık. Dünyanın değişik yerlerinde pek çok filozof ve biliminsanı bilinç sorunuyla uğraşıyor yıllardır. Ben de Beynin Gölgeleri adlı kitabımda sorunu çözmek bakımından önemsediğim bir tez yakalamıştım. Ancak bu tez kitabın yapısı itibarıyla biraz geri planda kalmıştı. Zor Problem: Bilinç’te bu tezi açığa çıkardım, geliştirip netleştirdim. Okurları da bu tartışmaya katılmaya davet ediyorum.
— Saffet Murat Tura
Yazarın Diğer Kitapları
-
Gıdanın Ekolojisi Türkiye'de Gıda Sistemlerinin Dönüşümü
Sabriye Ak Kuran Edit.
Special Price 80,00 ₺
-
-
-
-
-
-
-
Şu Bizim Sosyalist İşçi Partisi Bir Barbar Aşısı TSİP 1974 1990
Çağatay Anadol
Special Price 104,00 ₺
-
-
Post Post Kemalizm Türkiye Çalışmalarında Yeni Arayışlar
İlker Aytürk Berk Esen Der.
Special Price 110,00 ₺
SON İNCELEDİKLERİM
-
Gıdanın Ekolojisi Türkiye'de Gıda Sistemlerinin Dönüşümü
Sabriye Ak Kuran Edit.
Special Price 80,00 ₺
-
-
-
-
-
-
-
Şu Bizim Sosyalist İşçi Partisi Bir Barbar Aşısı TSİP 1974 1990
Çağatay Anadol
Special Price 104,00 ₺