Alışveriş Sepetim

ÖZGÜR İRADE HUKUK NÖROBİLİM PSİKOLOJİ VE ÖTESİ

Özgür İrade Hukuk Nörobilim Psikoloji ve Ötesi

9786057493453

Ozan Erözden Salih Haydar Günler Mustafa Ebrar Palteki Cem Uysal Edit.

Eylül 2021 - 288 Syf.

Etiket Fiyatı : 135.00 ₺

Stokta

İÇERİK TANITIMI: Özgürlük yalnızca hukuki-siyasi değil, aynı zamanda felsefi bir kavramdır. Filozoflar Antik Çağ’dan bu yana “özgür olmanın başlıca koşulu, özgür irade sahibi olmak mıdır?” sorusu üzerine düşünmüş; insan toplumlarının ve kültürlerinin büyük çoğunluğunda karşımıza çıkan, insanın özgür iradeyle donatılmış bir canlı olduğu yargısını tartışmaya açmışlardır. 20. yüzyılda nörobilimcilerin de bu tartışmaya katıldıklarını ve zihin felsefesinin bu çetrefil sorunsalını farklı bir açıdan ele almaya başladıklarını görüyoruz. Bu derlemede yer alan yazılarda hukuk, felsefe, psikoloji, nörobilim, mühendislik gibi çeşitli alanlarda çalışan akademisyenler, özgür irade konusunu farklı açılardan tartışıyorlar ve özgür irade varsayımının bilimsel gelişmeler sonucunda geçersiz kalması ihtimalinin yaratacağı etkileri değerlendirmeye alıyorlar.


EDİTÖRLER HAKKINDA:

 

OZAN ERÖZDEN, 1989-1999 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Kamu Hukuku bölümünde araştırma görevlisi ve öğretim üyesi olarak görev yaptı. 1999-2002 yılları arasında Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı bünyesinde insan hakları gözlemcisi olarak Hırvatistan’da çalıştı. 2002-2015 yılları arasında Yıldız Teknik Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümünde öğretim üyesi olarak görev yaptı. Alexandar von Humboldt Stiftung bursu ile Mart 2006-Eylül 2007 tarihleri arasında Köln Üniversitesi Hukuk Fakültesinde araştırmacı olarak bulunan Erözden, Eylül 2015’ten bu yana MEF Üniversitesi Hukuk Fakültesinde öğretim üyesidir. İki uluslararası projede (UNDP destekli Blue Bird ve AB Komisyonu destekli JURISTRAS) ve bir ulusal TÜBİTAK 1001 projesinde araştırmacı olarak çalışan Erözden’in devlet kuramı, milliyetçilik kuramları, insan hakları, demokrasiye geçiş süreci adaleti ve hukuk felsefesi konularında Türkçe ve yabancı dillerde yayınları bulunmaktadır.


SALİH HAYDAR GÜNLER, 2016 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu. Aynı sene İstanbul merkezli bir hukuk bürosunda avukatlık stajına başladı. 2017 yılında İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Özel Hukuk Bölümünde tezli yüksek lisansına başladı ve avukatlık stajını tamamladı. 2019 yılında ‘5510 Sayılı Kanun Kapsamında 4/1-a Sigortalı Sayılanlar’ başlıklı teziyle İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Özel Hukuk tezli yüksek lisans programından mezun oldu. İstanbul Üniversitesi Özel Hukuk doktora programında öğrenimini sürdürmektedir.

 

MUSTAFA EBRAR PALTEKİ, 2009 yılında Galatasaray Lisesinden, 2013 yılında Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu. 2014 yılında avukatlık stajını tamamladı. 2015 yılında MEF Üniversitesinde İdare Hukuku kürsüsünde araştırma görevlisi olarak çalışmaya başladı. 2019 yılında "Genel Sağlığın Korunması Amacıyla Yürütülen İdari Kolluk Faaliyetleri ve Temel Hak ve Hürriyetler" isimli teziyle Galatasaray Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Kamu Hukuku yüksek lisans programından mezun oldu. Galatasaray Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde Kamu Hukuku doktora programına devam etmektedir.

CEM UYSAL, 2009 yılında Galatasaray Lisesinden, 2014 yılında Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu. Aynı yıl Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde Kamu Hukuku alanında yüksek lisansa başladı. 2017 yılında "Ceza Hukukunda Suçsuzluk Karinesi Üzerine Bir İnceleme ve Lekelenmeme Hakkı" başlıklı yüksek lisans teziyle mezun oldu. Bu sırada avukatlık stajını tamamladı. 2017'de, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde, Özel Hukuk alanında doktoraya başladı. 2021 yılı itibariyle doktora tez aşamasındadır. 1 Ocak 2016 tarihinden bu yana MEF Üniversitesinde, Roma Hukuku Anabilim Dalında araştırma görevlisi olarak çalışmaktadır.